ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI
yaprak
sarması bizde bayram günlerinin önemli ikramlarından biri. annem her bayram
birkaç gün önceden 1-2 tencereyi sarmayla doldurup gelen misafirlere ikram
ediyor... birkaç sene önce annemle babamın yurtdışında olduğu bir bayramda biz
de ablamla bu geleneği sürdüreceğiz diye arefe gecesi oturup bir tencere yaprak
sarması yapmıştık. şimdi ne zaman bu yemeği görsem aklıma, ablamla anneminki
gibi sarma yapmaya çalışmamız geliyor...
malzemeler:
·
4-5 adet
kuru soğan
·
1 çay
bardağı zeytinyağı
·
1,5-2 yemek
kaşığı çam fıstığı (dolmalık fıstık)
·
2 su bardağı
pirinç
·
1 yemek
kaşığı kuru nane
·
1-1,5 tatlı
kaşığı karabiber
·
1 tatlı
kaşığı tarçın
·
2 kesme
şeker
·
2 yemek
kaşığı kuş üzümü
·
yarım
limonun suyu
·
1 su bardağı
kıyılmış maydanoz
·
1 tatlı kaşığı
tuz
·
1 çay
bardağı kaynamış su
·
yarım kg
salamura asma yaprağı
·
yarım çay
bardağı zeytinyağı
·
2 su bardağı
kaynamış su
hazırlanması:
1. 4-5 kuru soğanı yemeklik doğrayıp, 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1,5-2 yemek
kaşığı dolmalık fıstık ile (fıstıklar pembeleşene kadar) kavurun.
2. 2 su
bardağı pirinci yıkayıp soğanlara ekleyin. 1-2 dakika daha kavurun. sonra
sırasıyla tencereye 1 yemek kaşığı kuru nane, 1,5 tatlı kaşığı karabiber, 1
tatlı kaşığı tarçın, 2 kesme şeker, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, yarım limonun suyu
ve 1 su bardağı kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırın. tencereye 1 tatlı kaşığı
tuzu ve 1 çay bardağı kaynamış suyu ilave edin. çok kısık ateşte pirinçler suyu
çekene kadar demlendirin. pirinçler suyu çekince tencerenin altını kapatıp soğutun.
3. diğer
tarafta yarım kg salamura asma yaprağını ılık suyla - 4-5 kez suyu değiştirerek
- yıkayın. yaprakları iki avucunuz arasında sıkarak sudan çıkartın. her bir
yaprağı avucunuz içine alın, ortasına 1 tatlı kaşığı içten koyun. yaprağı
sigara böreği gibi sarın.
4.
pişireceğiniz tencerenin dibine bir sıra yaprak serin (böylece dibi tutmaz).
üzerlerine sarmaları dizin. en sonunda üzerlerine bir sıra daha yaprak
kapatıp yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirin.
(ekşi olsun isterseniz yarım limon suyu da ekleyebilirsiniz)
5.
yaprakların üzerine bir tabak kapatın ve 2 su bardağı kaynamış su ekleyin.
tencereyi ateşe koyun. su kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 30 dakika pişirin.
piştikten sonra sarmaları soğutup servis tabağına dizin. limon dilimleri ve
maydanoz yaprakları ile süsleyip servis yapın.
0 yorum:
Yorum Gönder